فیلتر کارتریجی تصفیه آب


فیلتر کارتریج یا فیلتر میکرونی (Cartridge Filter) بمنظور حذف ذرات معلق موجود در آب وکاهش کدورت آب مورد استفاده قرار می گیرد. فیلتر کارتریج صنعتی در بخش پیش تصفیه سیستم اسمز معکوس به کار می رود. کارتریج فیلتر ها درون محفظه ای به نام هوزینگ فیلتر کارتریجی قرار می گیرند.

فیلتر کارتریج

فیلتر کارتریج

آنچه که در ادامه خواهید خواند :

فیلتر کارتریجی چیست؟

فیلتر کارتریجی یا فیلتر میکرونی معمولا در جایی که میزان مواد معلق در سیال کمتر از PPM 100 باشد مورد استفاده قرار می گیرد. این فیلترها غالبا در بخش های پیش تصفیه (Pre-treatment) یا به عنوان فیلتر شفاف ساز نهایی (Polishing Filter) به کار می روند.فیلتر های میکرونی باید درون محفظه ای به نام هوزینگ فیلتر نصب شوند.عمده کاربرد این فیلترها در حذف ذرات معلق آب و کاهش TSS و کدورت می باشد.

در محیط های صنعتی به منظور بهبود عملکرد تجهیزات نظیر پمپ ، فیلتر ممبران و بهبود عملکرد سیستم های UV لازم است تا پیش تصفیه تکمیلی انجام شود. بدین منظور از فیلتر های میکرونی و هوزینگ فیلتر استفاده می شود. استفاده از  فیلترهای میکرونی  منجر به بهبود  کیفیت عملیات جداسازی می شود .هم چنین استفاده از فیلترهای باکیفیت موجب کاهش هزینه های تعمیرات و نگهداری و افزایش عمر مفید فیلتر می شود .لازم به ذکر است که این فیلتر ها یک بار مصرف بوده و باید تعویض شوند.

کارتریج فیلتر پلی پروپیلن ملت بلون (Melt Blown Polypropylene Cartridge Filter) و فیلتر الیاف تابیده ( Wound Cartridge Filter) دو نوع متداول فیلتر میکرونی هستند که مورد استفاده قرار می گیرند.

انواع فیلتر کارتریجی صنعتی

 فیلترهای میکرونی  به دو دسته کلی فیلتر های عمقی و فیلترهای سطحی تقسیم میشوند .در فیلتراسیون سطحی برخلاف فیلتراسیون عمقی ذرات معلق از روی سطح فیلتر عبور می کنند و سیال تمیز از بخش مرکزی فیلتر به قسمت های بعدی  فرایند منتقل می شود. فیلتراسیون عمقی نسبت به فیلتراسیون سطحی دارای طول عمر بیشتر و مقاومت مکانیکی بالاتری است و قیمت گرانتری دارد.

فیلتر کارتریج عمقی

دراین نوع  فیلتر  ذرات موجود در سیال در زمان عبور از فیلتر در میان مدیوم فیلتر گیر کرده و مایع فیلتر شده به صورت شفاف از این فیلتر خارج می شود. در این فیلتر ها ذرات معلق با نفوذ به درون فیلتر به دام می افتند تا جایی که منافذ فیلتر مسدود می شود .در این حالت با عبورجریان  شستشوی معکوس از بخش مرکزی فیلتر ممکن است مقداری از این ذرات از عمق مدیا فیلتر آزاد شوند و برخی از منافذ مسدود شده باز شوند اما بطور معمول این فیلتر ها باید تعویض شوند. این نوع فیلترها ۱۰۰ درصد از الیاف ppساخته می شوند. این فیلتر ها در دسته فیلتر های عمقی قرار میگیرند. بدین معنی که جریان سیال بصورت عمودی از لایه خارجی به سمت لایه داخلی فیلتر حرکت می کند. ذرات ریز موجود در سیال در لایه های داخلی این فیلترها به دام می افتند و ذرات درشت تر در لایه های بیرونی قرار می گیرند.
این نوع فیلترها با قدرت جداسازی مواد جامد به قطر های ۰٫۵ ، ۱، ۵ و ۱۰ تا ۱۰۰ میکرون و در طول های ۱۰ ، ۲۰ ، ۳۰ و ۴۰ اینچ و قطر های ۲/۵ و ۴/۵ اینچ موجود می باشند.

حداکثر دمای عملیاتی فیلترهای ملت بلون ۷۵ درجه سانتی گراد است ولی در فیلتر الیاف تابیده بسته به نوع نخ مورد استفاده میتواند تا ۱۲۰ درجه سانتی گراد هم باشد.

 فیلترهای عمقی ( Depth Cartridge Filter ) دارای افت فشار کم و ظرفیت جداسازی تقریبا پایینی می باشند. این فیلترها طول عمر نسبتا کمی دارند و دارای قابلیت شستشو ی معکوس نیستند.از جمله فیلتر های عمقی می توان به فیلتر های  نخ  تابیده  ( String Wound ) ، سرامیکی (Ceramic ) و الیاف فشرده (Melt Blown)  اشاره کرد .

فیلترکارتریج نخ تابیده (String Wound)

در این دسته از فیلتر های عمقی با ظرفیت جذب بالا ، رشته های نخ بصورت کاملا فشرده حول یک هسته تابیده می شوند بطوریکه نخ هایی که در مجاورت هسته ی فیلتر هستند از فشردگی بیشتری نسبت به نخ های لایه ی بیرونی برخوردارند . .بسته به نوع استفاده از فیلتر ، جنس هسته مرکزی می تواند از پلی پروپیلن ، استیل استنلس یا آهن گالوانیزه باشد .جنس مدیای فیلتر ممکن است پلی پروپیلن ، فایبرگلاس و یا کتان باشد. این فیلتر ها در اندازه های ۱۰و۲۰ و ۳۰ و ۴۰ اینچ و  در دو نوع اسلیم و جامبو موجود هستند.

فیلتر های نخ تابیده یا فیلتر های نخی قابلیت حذف ذرات و آلاینده ها با قطر یک تا ۱۰۰ میکرون از آب را دارا هستند .

فیلتر کارتریج نخ تابیده (High Flow)

فیلتر های نخ تابیده یا بیگ وان ( Big One ) در دو سایز ۲۳ و ۴۰ اینچ موجود هستند و با نرخ فیلتراسیون  10 تا ۱۰۰ میکرون تولید می شوند .از مشخصه های اصلی فیلتر های بیگ وان  قابلیت تصفیه دبی بالای آب می باشد .از مزایای این فیلتر ها نصب آسان و مقاومت در برابر مواد شیمیایی مختلف است که منجر به کاربرد گسترده آنها در صنایع گوناگون از جمله صنایع پتروشیمی ، صنایع غذایی ، هسته ای و صنایع کشاورزی شده است.  جنس الیاف در این فیلتر ها  عموما از نوع پلی پروپیلن ( pp ) است .

فیلتر کارتریج سطحی

دسته دوم ازانواع  فیلترها ،  فیلترهای میکرونی  سطحی هستند . در این فیلتر ها ذرات معلق به داخل فیلتر وارد نمی شود و فقط روی سطح مدیا فیلتر جمع می شوند .سایز ذراتی که از فیلتر های سطحی عبور می کنند از سایز سوراخ های مدیا فیلتر کوچکتر است .این فیلتر ها معمولا ارزانتر از نوع عمقی بوده و طول عمر کمتری دارند .مقاومت مکانیکی این فیلتر ها کمتر از فیلتر های عمقی است ( بجز فیلتر های استیل ) .از جمله این فیلتر ها می توان به فیلتر های چین دار( Pleated ) و فیلتر های سلولزی ( Cellulose ) اشاره کرد .

کارتریج فیلتر

 

فیلتر کارتریج چین دار (Pleated)

فیلتر های چین دار که با نام فیلتر های پلیسه ای نیز شناخته می شوند  عمدتا حاوی سطح چین خورده ای از جنس ترکیبات سلولزی ،پلیمر و یا الیاف شیشه هستند .از مهم ترین ویژگی این فیلتر ها سطح فیلتراسیون مطلوب و دقت بالا در جداسازی ذرات است .از مشخصه های اصلی این فیلترهای سطحی  نسبت بالای سطح به حجم می باشد و در مقایسه با فیلتر های هم اندازه خود دبی بالایی را از خود عبور می دهند . این فیلتر ها برخلاف فیلتر های کارتریج عمقی قابلیت شستشوی معکوس را نیز دارا می باشند .کارتریج های فیلتر پلیسه دار به  طور کلی بعنوان فیلتر های پیش تصفیه ( جهت حذف آلاینده ها ) و فیلتراسیون غشایی ( جهت فیلتراسیون نهایی و حذف میکروبی ) طبقه بندی می شوند .از ویژگی های مهم فیلتر های چین خورده می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • ساختار پلی پروپیلن خالص
  • سازگاری شیمیایی گسترده
  • ساختار چین دارو سطح فیلتراسیون بزرگ
  • افت فشار پایین و عمر طولانی
  • توانایی حذف آلاینده ها در طیف گسترده
  • استفاده از جوش جهت اتصال کپ ها و عدم استفاده از چسب
  • قابلیت بالای نگهداری آلاینده ها بعلت ساختارچین خورده ی فیلتر

از کاربردهای فیلتر کارتریج چین دار می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • صنایع غذایی و آشامیدنی :  در بخش پیش تصفیه تولید آب ، نوشیدنی ، آبمیوه ، تولید الکل و…
  • صنعت زیست پزشکی: پیش تصفیه آماده سازی و فراورده های بیولوژیکی ، هوای فشرده و پیش تصفیه گاز
  • صنعت الکترونیک : پیش تصفیه اسمز معکوس و تولید آب خالص برای پنل ها و نیمه رساناها
  • صنایع شیمیایی : پیش تصفیه مواد خام شیمیایی مانند حلال های آلی ، آبکاری و سایر اسید ها و بازهای عمومی
  • صنعت نفت : پیش تصفیه تزریق آب به میادین نفتی

بگ فیلتر (BAG Filter)

فیلتر های کیسه ای یک گزینه کم هزینه و درعین حال با فیلتراسیون عالی هستند. بگ فیلتر ها می توانند مقادیر بالایی از آب و حتی مواد شیمیایی را فیلتر کنند و برای فیلتراسیون ذرات از ۱ تا ۱۰۰۰ میکرون طراحی شده اند . فیلتر های کیسه ای سطح کمتری را نسبت به فیلتر های کارتریجی دارند .فیلتر های کارتریج برای سیستم هایی با آلودگی کمتر از ۱۰۰ ppm ترجیح داده می شوند .در این فیلتر ها ذرات بر روی قسمت داخلی کیسه جمع آوری می شود .

بگ فیلتر ها برای حذف گرد و غبار در کاربرد های صنعتی نیز استفاده می شوند .بطور کلی بگ فیلتر ها قابل شستشو نیستند اما برخی از آنها که بمنظور کاربرد های گازی و حذف گرد و غبار به کار می روند توسط تکان دادن یا جریان معکوس توسط هوای فشرده تمیز می شوند .( فیلتر های کیسه ای با جریان معکوس )

اجزای فیلتر کارتریج

  •  مدیای فیلتر ( Filter Media ) : اصلی ترین بخش فیلتر است و مسئو لیت به دام انداختن و حذف ذرات معلق را بر عهده دارد .مدیا فیلتر می تواند از طیف گسترده ای از مواد شامل الیاف کاغذی ، پلی استر، پلی پروپیلن و کربن فعال تشکیل شود .
  • کپ های انتهایی (End Cap ) : در دو سر فیلتر اجزایی به منظور نگه داشتن مدیای فیلتر در محل مناسب و آب بندی فیلتر در هوزینگ فیلتر تعبیه شده است که کپ های انتهایی نام دارند . بسته به نوع هوزینگ فیلتر مورد استفاده  ،فیلتر میکرونی با کپ ابتدایی و انتهایی در اشکال مختلف عرضه می شود.
  • هسته فیلتر (Filter core ): بخش مرکزی  Cartridge Filter  است که با هدف جلوگیری از خرابی و له شدن فیلتردر اثر فشارسیال طراحی شده است.
  • شبکه محافظتی خارجی ( Support Cage ) : این شبکه از جنس فلز یا پلاستیک بوده و بمنظور حفظ شکل ظاهری فیلتر در طول عملیات بهره برداری نصب می شود .
  • اورینگ (O-ring / Gaskets ) :  این تجهیز بمنظور ایجاد یک لایه آب بند بین فیلترمیکرونی  و هوزینگ برای جلوگیری از نشت سیال تصفیه شده در ساختار فیلتر در نظر گرفته شده است.

اجزای فوق با توجه به نوع و کاربرد فیلتر ممکن است متفاوت باشند.

بیشتر بخوانید: هوزینگ فیلتر کارتریج

نحوه شستشوی فیلتر کارتریج

شستشوی این فیلتر ها بمنظور اطمینان از استفاده طولانی مدت از آنها ضروری است. نصب آسان و قابلیت بالای جذب ذرات از ویژگی های مهم فیلتر های میکرونی  است .در برخی از فیلتر های میکرونی امکان انجام بک واش و  CIP  نیز وجود دارد . اما برخی دیگر باید از هوزینگ فیلتر خارج شده و ضدعفونی شوند و سپس  شسته شوند. در صورت عدم استفاده از این فیلتر ها ، بمنظور جلوگیری از نفوذ آلودگی لازم است در یک محفظه تمیز و خشک  نگهداری شوند .

زمان تعویض فیلتر کارتریج

 فیلترهای میکرونی  پس از مدتی از استفاده باید تعویض شوند. زمان تعویض فیلترها  با توجه به افت فشار ورودی و خروجی هوزینگ فیلتر مشخص می شود . بطور معمول افت فشار ۱۰ Psi   و در بعضی مواقع زمان ۴۵ تا ۶۰ روز برای تعیین زمان تعویض فیلترها در نظر گرفته می شود.

مراحل تعویض کارتریج فیلتر

  1. سیستم را خاموش کرده و اجازه دهید فشار تخلیه شود .
  2. شیر تخلیه فشار و شیر  Drain را باز کنید.
  3. در هوزینگ را باز کنید .
  4. پیچ های مربوط به نگهدارنده فیلتر هارا باز و فنرها را خارج کنید .
  5. فیلتر ها را از هوزینگ خارج کنید.
  6. فیلتر های جدید را از محفظه خارج کنید.
  7. پس از نصب فیلترجدید ، فنرها و پیچ ها را در جای جدید خود ببندید .
  8. از جا زدن صحیح فیلتر های میکرونی  اطمینان حاصل کنید .
  9. شیر تخلیه را بسته و شیر هوا را باز کنید.
  10. بعد از اطمینان از هوا گیری شیر هوا را ببندید.

کاربرد فیلتر کارتریج

فیلتر های میکرونی در صنایع گوناگون کاربرد دارند که از جمله این صنایع میتوان به موارد زیر اشاره کرد :

  • صنعت تصفیه آب و فاضلاب
  • صنایع غذایی
  • صنعت دارو
  • صنایع تولید مواد شیمیایی
  • صنعت تولید خودرو
  • صنایع نفت و گاز و پتروشیمی
  • صنعت تولید سیمان

قیمت فیلتر کارتریجی

قیمت فیلتر میکرونی  بسته به سایز فیلتر ، جنس متریال و مش فیلتر متفاوت است . برای انتخاب فیلترهای میکرونی  و استعلام قیمت  با کارشناسان شرکت صنعت تاسیسات میلاش تماس بگیرید.

محصولات مرتبط

STAM.IR STAM.IR STAM.IR

ارسال ديدگاه

لطفا نام خود را وارد كنيد! لطفا آدرس ايميل را صحيح وارد كنيد! لطفا پيام را وارد كنيد!