اولترافیلتراسیون(UF)
یکی از جدید ترین تکنولوژی های صنعتی تصفیه آب استفاده از اولترافیلتراسیون (UF) است که با هدف حذف کدورت، میکروارگانیسمها و آلودگی های میکروبی مورد استفاده قرار می گیرد.از نظر محدوده عملیاتی الترافیلتر بین فیلتر میکرونی و اسمز معکوس قرار می گیرد . با استفاده از این روش بدون افزودن مواد شیمیایی، می توان تا حدود بسیار بالایی از کدورت و میکروارگانیسم های آب را حذف نمود.
آنچه که در ادامه خواهید خواند :
- اولترافیلتراسیون UF چیست؟
- عملکرد اولترافیلتراسیون در تصفیه آب
- کاربرد اولترافیلتراسیون
- کیفیت آب ورودی به اولترافیلتراسیون (UF)
- مزایای تصفیه آب به روش اولترافیلتراسیون
- معایب روش UF
- تفاوت اولترافیلتراسیون و اسمز معکوس
- قیمت دستگاه اولترافیلتراسیون
- عیب یابی و تعمیر UF
- چطور کارکرد دستگاه اولترافیلتراسیون را افزایش دهیم ؟
اولترافیلتراسیون UF چیست؟
در تکنولوژی اولترافیلتراسیون UF ذرات ریز و میکروبی حذف می شوند اما یونها و مولکولهای ریز حذف نمی شوند. عملیات جداسازی با استفاده از فشار آب ورودی انجام می شود و بسته به شرایط عملیاتی این فشار میتواند از حدود ۰/۵ تا ۶ بار متفاوت باشد.
سیستمهای UF معمولا بصورت اتوماتیک نصب می شوند و هزینه های بهره برداری کمی دارند. ممبرین های UF ذرات با قطر بیشتر از ۰/۳ میکرون را حذف می کنند.
از دو پارامتر اندازه حفره ها (pore size) و جرم ملکولی ذرات دفع شده (Molecular Weight Cut Off – MWCO) به عنوان مشخصه های یک ممبرین استفاده می شود. اندازه حفره ها عبارتست از قطر نامی حفره های موجود در یک ممبرین که با واحد میکرون مشخص می شود و MWCO جرم مولکولی املاحی است که بیشتر از ۹۰% دفع می شوند و واحد اندازه گیری آن “دالتون” (D) است.
با استفاده از این تکنولوژی امکان گند زدایی و حذف میزان بالایی از میکرو ارگانیزم ها وجود دارد به همین دلیل میتوان از این تجهیز در بخش گند زدایی کمک گرفت.
در بسیاری از موارد از اولترافیلتراسیون بعنوان پیش تصفیه اسمز معکوس استفاده می شود. در این حالت بدلیل محافظت قوی تر از ممبران ها، طول عمر ممبرین افزایش و در نتیجه هزینه های نگهداری و تعمیرات مجموعه اسمز معکوس کاهش پیدا می کند.
عملکرد اولترافیلتراسیون در تصفیه آب
در سیستم های اولترافیلتراسیون از الیاف غشایی توخالی برای تصفیه آب استفاده می شود .زمانیکه آب درون رشته های فیلتر جریان می یابد املاح و ذرات با اندازه کوچکتر از غشا عبور می کنند و ذرات درشت تر درون رشته های Hollow Fiber به دام می افتند و در نتیجه از آب حذف می شوند .محدوده فیلتراسیون برای دستگاه اولترافیلتراسیون در محدوده بین نانو فیلتراسیون و میکروفیلتراسیون قرار دارد واندازه منافذ در فیلترUF بین ۰/۱ تا ۰/۰۱ میکرون متغیر است.
کاربرد اولترافیلتراسیون
سیستم های اولترافیلتربه دلیل قابلیت بالایی که در حذف ذرات و آلاینده ها دارند کاربرد گسترده ای در صنایع گوناگون از جمله صنعت تصفیه آب دارند .از کاربردهای فیلتر UF میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- فیلترهای UF بعنوان پیش تصفیه در سیستم RO استفاده می شوند و جهت تولید آب خالص با TDS پایین به کار می روند .
- در سیستم های اسمز معکوس استفاده از فیلتر های UF منجر به افزایش طول عمر ممبران های RO شده و نقش محافظت از ممبران ها را ایفا می کند .
- جهت تولید آب فوق خالص در صنایعی مانند صنایع دارویی و غذایی و آرایشی و بهداشتی از اولترافیلتراسیون استفاده می شود .
- در تصفیه خانه های آب شهری ، جهت تولید آب آشامیدنی از اولترافیلترها بعنوان فیلتراسیون نهایی استفاده می شود .
کیفیت آب ورودی به اولترافیلتراسیون (UF)
جهت بهره برداری بهتر از سیستم اولترافیلتراسیون لازمست تا به یک سری پارامترها و استاندارد های در نظر گرفته شده در طراحی دستگاه توجه شود که عبارتند از:
- میزان کدورت (Turbidity) آب حداقل ۴ و حداکثر ۳۰۰ NTU
- حداکثر میزان COD حدود ۶۰ میلی گرم در لیتر
- محدوده pH در بازه حدود ۲ الی ۱۱
- روغن موجود در آب کمتر از ۲ میلی گرم در لیتر
- حداکثر میزان ذرات معلق موجود در آب (TSS) کمتر از ۱۰۰ میلی گرم در لیتر
مزایای تصفیه آب به روش اولترافیلتراسیون
زمانیکه کدورت آب بالا باشد معمولا از سیستم های UF در بخش پیش تصفیه سیستم های اسمز معکوس استفاده می شود .از مهم ترین مزایای فیلتر UF صنعتی می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- هزینه های عملیاتی کمتری دارند .
- از مواد شیمیایی منعقد کننده استفاده نمی کنند.
- منجر به حذف باکتری ها و ویروس ها از آب میشوند .
- منجر به افزایش طول عمر ممبران های اسمز معکوس می شوند .
- نصب و راه اندازی آنها آسان است.
- آب تولیدی حاصل از UF کیفیت خوب و ثابتی دارد .
- مقاومت بالایی در برابر اکسید شدن دارند .
- تعمیر و نگهداری آنها آسان است .
- نسبت به سیستم RO انرژی کمتری مصرف می کنند .
- میزان گرفتگی در سیستم های UF کمتر است .
- غشاهای فیلتر UF مقاومت بالایی در برابر مواد شیمیایی دارند .
بیشتر بخوانید: اسمز معکوس (RO )
معایب روش UF
علیرغم همه مزایایی که برای سیستم های اولترافیلتراسیون اشاره شد ، این سیستم ها معایبی نیز به همراه دارند .غشاهایUF عمر مفید بین ۵ تا ۷ سال دارند اما نیاز به تعویض دوره ای دارند . رشته های موجود در این سیستم ها زمانیکه دچار نشتی و آسیب شوند باید نسبت به تعمیر و مسدود کردن رشته های آسیب دیده اقدامات لازم انجام شود .
تفاوت اولترافیلتراسیون و اسمز معکوس
امروزه روشهای بسیاری برای تصفیه آب وجود دارد که از مهم ترین آن میتوان به روش اولترافیلتراسیون UF و اسمز معکوس اشاره کرد . این دو روش در حال حاضر از مهم ترین روشها جهت تصفیه آب به شمار می روند .
تفاوت اصلی سیستم های اسمز معکوس و اولترافیلتراسیون در توانایی تصفیه آب توسط آنها می باشد .سیستم های اسمز معکوس به دلیل وجود فیلتر ممبران توانایی بالایی در تصفیه آب دارند .بعلت هزینه بالای سیستم های تصفیه آب ، از اولترفیلتراسیون در بخش پیش تصفیه سیستم های RO استفاده می شود که باعث کاهش هزینه ها و افزایش طول عمر دستگاه اسمز معکوس صنعتی خواهد شد .
قیمت دستگاه اولترافیلتراسیون
از معروف ترین مدول های اولترافیلتراسیون می توان به مدولهای ساخت شرکت Dupont و مدولهای ساخت Hydranautics اشاره نمود.
پکیج های تصفیه با استفاده از تکنولوژی اولترا فیلتراسیون UF ساخت شرکت صنعت تاسیسات میلاش در سایزها و دبی های مختلف، بسته به شرایط محیطی و عملیاتی طراحی و عرضه می شوند.
جهت استعلام قیمت دستگاه اولترافیلتراسیون و دریافت مشاوره با کارشناسان صنعت تاسیسات میلاش در ارتباط باشید.
عیب یابی و تعمیر UF
شرکت صنعت تاسیسات میلاش ارائه دهنده انواع سیستم های تصفیه آب و فاضلاب آمادگی کامل برای انجام عیب یابی و تعمیر مدول های UF را فراهم نموده است و امکان تعمیر انواع سیستم های UF وجود دارد.به این منظور رشته های Hollow Fiber موجود در مدول اولترافیلتراسیون بررسی می شوند و رشته های آسیب دیده مسدود می شوند. در نتیجه این کار روزنه های فرار کدورت، میکروارگانیسمها و آلودگی های میکروبی مسدود خواهد شد.
چطور کارکرد دستگاه اولترافیلتراسیون را افزایش دهیم ؟
با توجه به قیمت دستگاه اولترافیلتراسیون و ارزش این دستگاه در پکیج تصفیه آب لازمست تا در نحوه استفاده از دستگاه دقت کرده و اقدامات لازم انجام شود. از جمله این اقدامات میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- شستشوی معکوس: عملیات شستشوی معکوس ( BackWash) به منظور شستشوی ذرات موجود در سطح فیلتر uf انجام می شود.
- شستشو با مواد شیمیایی (CIP): شستشوی شیمیایی با هدف جلوگیری از تشکیل رسوب یا گرفتگی بر روی ممبران انجام می شود و معمولا در فاصله زمانی یک تا سه ماهه انجام می شود .در عملیات CIP از مواد شوینده ممبران استفاده می شود که شامل دو نوع اسیدی و قلیایی هستند.