دوزینگ پمپ


پمپ های دوزینگ از مهم ترین و پرکاربرد ترین پمپ ها در صنعت هستند که بمنظور تزریق و پمپاژ مقدار مشخصی از یک سیال به محل مورد نظر مورد استفاده قرار می گیرند به همین جهت دوزینگ پمپ ( Dosing Pump ) یا مترینگ پمپ (Metering Pump ) نامیده می شوند.

دوزینگ پمپ

پمپ تزریق

آنچه که در ادامه خواهید خواند:

دوزینگ پمپ چیست؟

 دبی  پمپ های تزریق  قابل تنظیم بوده و با توجه به فشار خط، عمل تزریق را انجام می دهند. پمپ های تزریق بعنوان بخش اصلی یک سیستم تزریق مواد شیمیایی (پکیج تزریق مواد شیمیایی ) به شمار می روند و در بخش های مختلف تصفیه آب از جمله ، کلرزنی ،تزریق آنتی اسکالانت ، تزریق سدیم متا بی سولفیت و …کاربرد دارند.

محرک این پمپ ها به صورت برقی (الکتروموتور)، سلونوئیدی (الکترومغناطیسی)، هیدرولیکی و یا پنوماتیکی می باشد.

مترینگ پمپ ها عموماً براي دبي هاي پايين مورد استفاده قرار مي گيرند. ماكزيمم دبي هر پمپ با توجه به نسبت گيربكس، قطر پيستون و دور الكتروموتور تعيين مي شود. معمولاً در محدوده دقيق دستگاه، حداقل دبي از ۴٫۰ گالون در ساعت يا ۱٫۵ ليتر بر ساعت شروع مي شود و بزرگترين دوزينگ پمپ ها عموماً بيش از ۲۵۰۰ گالون بر ساعت يا ۹۵۰۰ ليتر بر ساعت دبي توليد نمي كنند. ماكزيمم فشار اين پمپ ها تا ۳۰۰۰۰ PSI تا ۲۰۰۰ بار گزارش شده است. اگر چه ممكن است بعضي سازنده ها بسته به نياز مشتري با فشارهاي بالاتر نيز توليد كرده باشند.

اجزای پمپ تزریق

هر یک از مترینگ پمپ ها با توجه به مدلی که دارند اعم از پیستونی ، دیافراگمی یا پریستالیتیک ، اجزای تشکیل دهنده هرکدام با دیگری متفاوت است .اجزای اصلی دوزینگ پمپ ها شامل موارد زیر است : 

  • محفظه پمپ تزریق
  • سیستم کنترل ( Control System )
  • پمپ ( Pump )
  • شیر یکطرفه ( Foot Valve)
  • دوزینگ لاین (Dosing Line)
  • انژکتور(Injector )

انواع دوزینگ پمپ

 

 پمپ های دوز از نظر ساختار و نحوه عملکرد به گروه های زیر تقسیم می شوند :

  •  دوزینگ پمپ پیستونی ( Piston Pump) : کاربرد در دبی های بالا ،مقاومت بالا ، قابلیت تنظیم دبی و توانایی پمپاژ سیالات گوناگون از ویژگی های دوزینگ پمپ پیستونی است .
  • دوزینگ پمپ دیافراگمی (Diaphragm Pump ) : دوزینگ پمپ های دیافراگمی به دلیل مقاومت در برابر خوردگی و دقت و راندمان بالا جهت تزریق کلر به کار می روند .پمپ های دیافراگمی یا کلرزن برای تزریق کلر و دیگر مواد شیمیایی با دبی بالا در سیستم تصفیه آب و فاضلاب کاربرد دارند .
  • سلونوئیدی (Solenoid Pump ) : این پمپ ها یکی از پرکاربردترین پمپ های تزریق مواد شیمیایی است که برای تزریق مواد شیمیایی با دبی کم استفاده می شود .از ویژگی های بارز این پمپ ها میتوان به قابلیت تنظیم دستی ،حجم کم مواد تزریقی نسبت به پمپ های برقی ، کنترل ازطریق سیگنال پالس و مقرون به صرفه بودن آن اشاره کرد .
  • پریستالتیک : دوزینگ پمپ پریستالیک برای تزریق دوز دقیق و معین استفاده می شود.
  • پمپ موتوری : پمپ های موتوری معمولا برای تزریق مواد شیمیایی با دبی بالا به کار می روند . از مهم ترین ویژگی دوزینگ پمپ های موتوری میتوان به یکنواخت تر بودن جریان ، امکان استفاده در دبی های بالا و دارا بودن محافظ در برابر ورود گرد و غبار اشاره کرد .

ساختار دوزینگ پمپ

 

شکل زیر ساختار کلی یک دوزینگ پمپ را نشان می دهد:

اجزای اصلی دوزینگ پمپ پیستونی

اجزای اصلی دوزینگ پمپ پیستونی

اجزای مترینگ پمپ شامل موارد زیر می باشد:

محرکه پمپ:

عموماً محركه اين پمپ ها يك الكتروموتور جريان متناوب AC دور ثابت مي باشد. در بعضي موارد ممكن است الكتروموتورهاي دور متغير، موتورهاي پنوماتيكي و يا هيدروليكي نيز مورد استفاده قرار گيرد.

مکانیزم حرکت:

مكانيزم حركت به گونه اي است كه حركت دوراني الكتروموتور به حركت رفت و برگشتي تبديل مي گردد. اکثر پمپ هايي كه در صنايع مورد استفاده قرار مي گيرد، اجزا مكانيزم حركتي آنها درون روغن قرار مي گيرد تا عملكرد مداوم سيستم تضمين گردد.

تنظیم دبی:

اکثر مترینگ پمپ ها از یک پیچ میکرومتر یا وسیله ای مشابه میکرومتر برای تنظیم دبی استفاده می کنند میکرومتر می تواند با یک عملگر پنوماتیکی و یا الکترونیکی جایگزین شود در این حالت عملگر با سیگنالی که از سیستم دریافت می کند دبی را به صورت اتوماتیک تنظیم می کند.

گذرگاه سیال:

طراحي گذرگاه سيال ( Liquid End) و متريال آن با توجه به سرويس كاري پمپ و خصوصيات سيال مشخص مي شود. مواردي همچون دما، دبي ، ويسكوزيته ، خورندگي سيال و فاكتورهاي ديگر در طراحي موثر مي باشند.

گذرگاه سيال كه به قطعات در تماس با سيال پمپ اطلاق مي شود، بر مبناي شرايط كاري پمپ طراحي و انتخاب مي شود . دبي و فشار كاري بعلاوه خصوصيات فيزيكي و شيميايي سيال مورد ملاحظه قرار مي گيرد. در مواقعي كه با سيالات آتش زا و سمي سر و كار داريم، محافظت گذرگاه سيال از محيط اطراف نيز مساله ساز خواهد بود. تمامي گذرگاه هاي سيال چندين خصوصيت مشترك دارند که مهم ترین آن این است که با حركت رو به عقب پيستون، سيال به داخل گذرگاه مكيده و با حركت رو به جلو به بيرون فرستاده مي شود. براي اين منظور، در پمپ هاي دوزينگ در قسمت مكش و رانش شيرهاي يكطرفه بكار مي رود.

تجهیزات جانبی دوزینگ پمپ

عملكرد صحيح سيستم پمپ هاي دوزينگ وابسته به انتخاب صحيح تجهيزات جانبي مي باشد. در زير به متداول ترين تجهيزات جانبي اين پمپ ها اشاره مي شود.

شیرهای ایمنی:

بيشتر سيستم هاي لوله كشي نيازمند شيرهاي ايمني براي محافظت از لوله ها در هنگام افزايش فشار غير مجاز مي باشد. اگرچه پمپ هاي دوزينگ شير ايمني براي محافظت از خود دارند، اما جهت محافظت لوله ها، كماكان نياز به شير ايمني وجود دارد.

شیرهای Back Pressure:

از آنجا كه پمپ هاي مترينگ بايد دوز صحيحي از سيال را پمپاژ نمايند، در حالاتي كه اختلاف فشار خط رانش و مكش كمتر از ۵/۱ بار باشد، استفاده از اين شير توصيه مي شود. اين شير باعث مي شود دبي ناخواسته از پمپ به خاطر فشار كم خط رانش جريان نيابد.

تعديل كننده هاي پالس جريان:

حركت رفت و برگشتي پمپ هاي دوزينگ سبب مي شود جريان خروجي به صورت پالسي باشد. اين تعديل كننده ها تا ۹۰ درصد پالس را از بين مي برند. معمولاً اين دستگاه تا فشار ۶۰ بار توليد مي شود.

تعدیل کننده پالس جریان

تعدیل کننده پالس جریان

ستون کالیبراسیون:

اگرچه هنگامي كه پمپي از كارخانه سازنده خريداري مي شود، مشخصه هاي دبي و فشار آن قبلا كاليبره مي شود. اما هر چند وقت يكبار نياز است پمپ در حال كار مجددا تست و كاليبره گردد تا اطمينان حاصل شود دبي مورد نظر تأمين مي شود.

ستون کالیبراسیون

ستون کالیبراسیون

صافی ها:

شيرهاي يكطرفه پمپ هاي مترينگ بايد از ورود ذرات و خرده ريزها توسط نصب صافي، محافظت شود.

کاربردهای دوزینگ پمپ

  • در صنعت تصفیه آب بمنظور تزریق مواد شیمیایی از جمله آنتی اسکالانت ، مواد منعقد کننده ، کلر ، سدیم متا بی سولفیت ، مواد ضد خوردگی و …. از انواع پمپ های تزریق استفاده می شود .
  • در تصفیه خانه های آب شهری جهت گند زدایی سیستم و کلر زنی از پمپ تزریق کلر استفاده می شود .
  • در صنایع نفت و گاز و پتروشیمی برای تزریق مواد شیمیایی نظیر اسید سولفوریک ،پلی الکترولیت ها ، متانول ، مواد آنتی فوم ( ضد کف) و دیگر مواد مورد استفاده در این صنایع  استفاده می شود .
  • در بویلر ها جهت تزریق فسفونات از پمپ های تزریق با فشار بالا استفاده می شود.
  • جهت افزودن انواع اسانس ها ، مواد افزودنی ، رنگهای خوراکی ، کلر و اسید ها و باز ها در صنایع آرایشی از پمپ تزریق مواد شیمیایی استفاده می شود .
  • در صنایع کاغذ سازی بمنظور پمپاژ کردن رزین جهت افزایش مقاومت کاغذ در برابر آب استفاده می شود.
  • دوزینگ پمپ کلر زنی در صنایع کاغذ سازی جهت مهار رشد میکروب ها در فرایند تولید کاغذ به کار می رود .
  • در صنایع خودروسازی بمنظور شستشوی قطعات از دوزینگ پمپ اسید سولفوریک استفاده می شود .

مزایای پمپ تزریق

  • عملکرد مطلوب در دما و فشار بالا جهت تزریق مواد شیمیایی
  • تعمیر و نصب و آسان
  • سازگار با سیالات خورنده و چسبناک
  • انتقال مایعات با ویسکوزیته بالا
  • سازگاری بالا با نیاز های صنعتی
  • امکان تنظیم دبی بصورت اتوماتیک و دستی

برندهای پمپ دوزینگ

از برندهای معتبر دوزینگ پمپ می توان موارد زیر را نام برد :

نحوه کار پمپ تزریق

دبی این پمپ ها به طور دستی و یا اتوماتیک بین صفر تا حداکثر مقدار خود قابل تنظیم می باشند. البته دقت عمل آنها با توجه به دقتهای ساخت شرکت سازنده، متفاوت می باشد. به عنوان مثال اگر سازنده دقت دستگاه را ۱٪ اعلام کرده باشد بدین معناست که در هر نقطه بین دبی ۱ تا ۱۰۰ درصد، دقت مترینگ پمپ مربوطه یکسان می باشد.

این پمپ ها نیز مانند سایر انواع پمپ ها دارای منحنی مشخصه هستند که میتوان از آنها استفاده نمود. بعنوان مثال در یک مترینگ پمپ که برای تزریق ۵ لیتر بر ساعت از یک مایع در فشار ۵ بار طراحی شده است میتواند در فشار حدود ۲ بار میزان ۷ لیتر بر ساعت سیال را پمپ نماید.

همانند سایر انواع پمپ ها برای انتخاب یک  پمپ تزریق مناسب باید هد (فشار عملکردی) ، دبی ( جریان قابل تزریق بر واحد زمان) و مشخصات سیال ورودی مشخص باشد تا مناسب ترین نوع مترینگ پمپ انتخاب شود. به همین منظور دوزینگ پمپ ها با کلگی از جنس های مختلف نظیر PVC یا  PVDF عرضه می شوند.

به طور کلی اکثر  پمپ های تزریق مورد استفاده در صنعت دارای دبی های پائینی می باشند. هر چند در موارد خاص سازندگان بنا بر سفارش دوزینگ پمپ های با دبی بالا نیز تولید می کنند.

به طور معمول دبی این پمپ ها بین ۱ تا ۱۰۰۰ لیتر بر دقیقه و فشار کاری بین ۱bar تا ۲۰۰bar متغیر می باشد.

راهنمای خرید و انتخاب دوزینگ پمپ

اگر برای شما نیز این سوال پیش آمده است که چطور پمپ تزریق مناسب را انتخاب کنید لازمست تا قبل از خرید  پمپ های دوزینگ  به موارد زیر توجه کنید:

  • ویسکوزیته سیال عبوری از پمپ دوزینگ چقدر است ؟
  • میزان دبی و فشار چقدر است ؟
  • فشار بخار آب چقدر است ؟
  • آیا پمپ در مقابل درجه حرارت حساس است ؟
  • آیا پمپ حامل ذرات جامد است ؟
  • آیا سیال عبوری از پمپ خورنده است ؟

سوالات فوق به شما کمک خواهد کرد تا بهترین و مناسب ترین پمپ را برای سیستم مورد نظر انتخاب کنید.

قیمت دوزینگ پمپ

بسته به عوامل متعددی از جمله نوع پمپ ،جنس مواد بکار رفته در قطعات پمپ تزریق و نحوه عملکرد پمپ (تنظیم دبی و فشار و ….) قیمت پمپ تزریق مواد شیمیایی تعیین می شود. در نتیجه قیمت پمپ های تزریق  متنوع است.

برای انتخاب پمپ تزریق  و دریافت مشاوره با کارشناسان شرکت صنعت تاسیسات میلاش تماس بگیرید.

 

محصولات مرتبط

STAM.IR STAM.IR STAM.IR

ارسال ديدگاه

لطفا نام خود را وارد كنيد! لطفا آدرس ايميل را صحيح وارد كنيد! لطفا پيام را وارد كنيد!