فیلتر شنی تصفیه آب
فیلتر های شنی از گذشته های دور به عنوان روشی موثر برای زلال سازی آب مورد استفاده قرار می گرفتند.استفاده از فیلتر شنی یا صافی شنی (Sand Filter ) یکی از موثرترین روشها جهت حذف ذرات معلق موجود در آب است.
آنچه که در ادامه خواهید خواند :
فیلتر شنی چیست؟
فیلتر های شنی نوعی مخازن استوانه ای شکل هستند که در دو نوع افقی و عمودی ساخته می شوند .این فیلتر ها دارای یک شیر ورودی و خروجی و صفحه نازل با پوشش سیلیس هستند .جهت ساخت بدنه فیلتر ها از مواد مختلفی استفاده می شود که از مهم ترین آنها می توان به مواد فایبرگلاس، بتنی و فلزی اشاره کرد.با عبور آب از داخل صافی شنی ، ذرات و آلاینده های معلق داخل بستر سیلیس به دام می افتند و آب زلال از فیلتر خارج می شود .در سیکل تصفیه، آب خام از قسمت فوقانی ستون وارد می شود و بعد از عبور از لایه های متخلخل شن سیلیس، ذرات معلقی که ابعاد آنها بزرگتر از تخلخل لایه هاست در این سطح گرفته می شود. سپس در قسمت پایین صافی جمع آوری و به مصرف می رسد.
تجمع ذرات معلق در بستر فیلتر عامل افزایش افت فشار آب، طی عبور از بستر می باشد. هر گاه افت فشار بیش از حد مجاز باشد فیلتر از مسیر تصفیه خارج و عملیات شستشوی معکوس انجام می شود. برای شستشوی فیلتر جریان آب معکوس می شود تا ضمن منبسط شدن بستر آلودگی ها زدوده شود.
فرایند جداسازی آلاینده ها به واسطه ترکیبی از دو فرآیند زیر انجام می شود:
- ذرات جامد و معلق در فاصله کوچک بین دانه های شن به دام می افتند.
- مواد ژلاتینی و لزج و چربی ها تمایل زیادی به چسبیدن به دانه های شن دارند.
به همین دلیل در بعضی از موارد با افزودن مواد منعقد کننده راندمان این فیلترها افزایش می یابند. باید توجه داشت که افزودن این مواد باعث تغییر در کیفیت شیمیایی آب خواهد شد. فیلتر شنی جهت جداسازی ناخالصی های معلق آب تا قطر ۱۰۰ میکرون مورد استفاده قرار می گیرد، این فیلترها به صورت استوانه های تحت فشار طراحی می گردند . بدنه فیلتر عموما از جنس کربن استیل پوشیده شده با رنگ اپوکسی یا FRP می باشند.فشار استاندارد عملیاتی این فیلترها با توجه به طراحی بین ۳ تا ۷ بار خواهد بود.
اجزای فیلتر شنی تصفیه آب
بخش های اصلی دستگاه فیلتر شامل موارد زیر است:
مخزن: فیلتر های شنی مخازنی استوانه ای شکل از جنس فلز یا FRP هستند. بسته به ظرفیت آب ورودی در دو نوع افقی (Horizontal Sand Filter) و عمودی (Vertical sand Filter) ساخته می شوند.
سیلیس : دانه های سیلیس در اندازه های گوناگون در بستر فیلتر شنی جای گرفته و ذرات معلق را به دام می اندازند. علاوه بر سیلیس میتوان از آنتراسیت نیز برای حذف کدورت آب در فیلتر های شنی استفاده کرد.
شیر فیلتر شنی : شیرهای استفاده شده در فیلتر های شنی شامل شیر های نیمه اتو ماتیک یا اتوماتیک در مخازن FRP و شیرهای دستی در مخازن فلزی می باشد.
نازل : نازل ها بمنظوری جمع آوری و توزیع آب تصفیه شده در قسمت ورودی آب و روی صفحه نازل قرار می گیرند و از جنس پلاستیکی ، برنجی و فلزی هستند.
مانومتر: بمنظور کنترل فشار در فیلتر های شنی ازفشار سنج استفاده می شود.
شیر هواگیری :بمنظور آزاد شدن هوای محبوس شده در فیلتر مورد استفاده قرار می گیرد.
کاربرد دستگاه فیلتر شنی
فیلتر های شنی کاربردهای مختلفی در صنایع گوناگون دارند که از مهم ترین آنها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- کاربرد فیلتر شنی در پیش تصفیه اسمز معکوس: بمنظور حذف ذرات معلق موجود در آب از صافی شنی در بخش پیش تصفیه سیستم های RO استفاده می شود .
- صافی شنی در تصفیه آب شهری : اگر مقدار املاح و مواد موجود در آب از حد معینی تجاوز کند برای سلامتی انسان مضر است و می تواند منجر به بروز مشکلات متعددی شود .بنابراین برای رفع این مشکل در بخش پیش تصفیه سیستم های آب شهری از صافی های شنی جهت حذف ذرات معلق استفاده می شود .
- فیلترهای شنی سیستم های خنک کننده : از کاربردهای مهم فیلتر شنی استفاده از آنها در برج ها ی خنک کننده است که منجر به بهبود کیفیت آب در برج های خنک کن می شود .
انواع سیلیس فیلتر شنی
بستر سیلیس از مهم ترین و اصلی ترین بخش ها در فیلترهای شنی می باشد که تاثیر بسزایی در کیفیت آب خروجی و کارایی دستگاه دارد. بستر ها ی بکار رفته دردستگاه فیلتر شنی می تواند یک لایه یا چند لایه در نظر گرفته شود. هم چنین اندازه ی دانه های شن در لایه های مختلف به دقت انتخاب شده و از کوچک به بزرگ روی هم قرار می گیرند.
یکی از مهم ترین فاکتور ها در کارایی فیلتر های شنی نوع سیلیس و دانه بندی آنها است. بطور معمول سیلیس ها براساساندازه ذرات به چهار دسته زیر طبقه بندی می شوند:
- دانه بندی ۱ : قطر۰/۵ تا ۱/۵ میلی متر
- دانه بندی ۲ : قطر ۲ تا ۴ میلی متر
- دانه بندی ۳: قطر ۵تا ۸ میلی متر
- دانه بندی ۴: قطر ۸ تا ۱۲ میلی متر
در بعضی از موارد با افزودن مواد منعقد کننده راندمان این فیلترها افزایش می یابند. باید توجه داشت که افزودن این مواد باعث تغییر در کیفیت شیمیایی آب خواهد شد. صافی شنی جهت جداسازی ناخالصی های معلق آب تا قطر ۱۰۰ میکرون مورد استفاده قرار می گیرد.
مزایای استفاده از فیلتر شنی
فیلتر های شنی به دلیل مزایایی که دارند بسیار پرکاربرد هستند .از جمله این مزایا عبارتند از:
- نگهداری و نصب فیلتر شنی آسان است.
- قطعات دستگاه بعلت در دسترس بودن قابل تعمیر هستند.
- هزینه تعمیر و نگهداری آنها نسبت به دیگر دستگاه های تصفیه آب کم تر است.
- شستشوی این سیستم ها با روش شستشوی معکوس ( بک واش) آسان است.
جدول انتخاب فیلتر شنی صنعت تاسیسات میلاش
قیمت فیلتر شنی
برای انتخاب فیلترهای شنی ساخت شرکت صنعت تاسیسات میلاش می توانید کاتالوگ های مربوطه را ببینید یا با کارشناسان شرکت صنعت تاسیسات میلاش بگیرید.